22.10.16.

Jesenji outfit #2


     Zvijezda ovog jesenjeg posta je detalj koji me oduvijek asocirao na eleganciju, prefinjenost i šarm. Neko vrijeme se  nalazio na mojoj wish listi, a sad je konačno štikliran. Gospodin šešir već nekoliko sezona dominira kako modnim pistama tako i ulicama, a nosi se u svim bojama i oblicima. 


     Stari Rimljani i Germani su šešir smatrali simbolom slobode, kod mnogih naroda se javljao kao dio seljačke nošnje ili kao dio lovačke ili putne opreme. Kao modni detalj javlja se u 12. vijeku, a tokom različitih perioda biva podložan velikim dizajnerskim promjenama – oblik, veličina, materijal od kojeg je rađen, ukrasi u vidu perja, čipke... 


     U 20.vijeku na snagu stupa obavezno nošenje šešira za oba pola, nastaje najviše modela, a neki od njih su opstali sve do danas. Najdugotrajniji u svojoj popularnosti je fedora šešir koji se pojavio 1882.godine u istoimenoj predstavi, ali kultni status dobija u 20.vijeku i veže se za imena Frenka Sinatre i Hemfrija Bogarta. Fedora je šešir kratkog oboda, udubljen na vrhu , prvobitno rađen od čvrstog materijala što danas nije obavezno. Kasnije se fedora iz isključivo muških ormara preselila u ženske. 
     Nešto više damski štih imaju šeširi velikog oboda među kojima se u poznatije iz novijih sezona može izdvojiti crni šešir koji je za kolekciju Saint Laurent Paris predstavio Hedi Slimane. Isti model su popularizovali i high street brendovi Zara, H&M, Pull&Bear. 

Modni bonton i nošenje šešira

-         U zatvorenim prostorijama, osim liftova ili lobija, muškarci obavezno skidaju šešir.

-         U prisustvu dame, bez obzira na tip namjene zatvrene prostorije, muškarci skidaju šešir.

-         Šešir je nepoželjan i tokom intoniranja himne, vjenčanjima, sahranama, pomenima.
-         Prilikom skidanja šešir se drži u rukama tako da se vidi samo njegova spoljašnja strana.


Nekada su važila različita pravila za muškarce i žene, ali danas je poželjno i da žene skidaju šešire u zatvorenim prostorijama. 



Fotografije Boris Brkić














Нема коментара:

Постави коментар

Subscribe

Follow

Flickr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...